Visitants

1 de gener del 2010

UNIÓ DE BOTIGUERS LLAVANERENCS


Molts el coneixen com un Sibilla, tot i que en realitat, ha adoptat popularment aquest cognom perquè està casat amb una d'elles. Nascut a Melilla, va arribar a les nostres terres amb 18 anys passant per Martorell, fins que un bon dia, es va creuar amb el carrer de Munt: “És el primer que vaig veure de Llavaneres, té un color i una llum especial, una cosa que no sé explicar; em va encantar i vaig decidir que volia venir a viure a aquest carrer”. D'això ja en fa 10 anys, i ara, en Jesús León és l'actual President de la Unió de Botiguers de Sant Andreu de Llavaneres. Per conèixer més i millor, des de Les 3 Viles ens hem acostat a parlar amb ell.
Com es va crear la Unió de Botiguers? Es va crear fa molts anys, i va ser en Jaume Tresserras, arrel del pagament del 'IAE a l'Ajuntament. És la noció que tinc, tampoc hi ha una base de dades d'aleshores, però així va néixer.
Un problema que els afectava a tots i va provocar que s'ajuntessin, vaja. Normalment aquestes coses neixen així, és com la gent s'ajunta, i especialment els comerciants. Nosaltres fa 4 anys que estem dins de la Unió de Botiguers, i fa 3 anys que s'està prenent d'una altra manera: s'està fent una base de dades informatitzada, es donen d'alta a la Generalitat, i s'està organitzant tot millor. Ara, per exemple, tenim una secretària que s'encarrega de fer les gestions, perquè com a botiguers, tampoc tenim temps per dedicar-nos, ja tenim la nostra feina.
Quants comerços en formeu part, actualment? Ara mateix, som 85 associats.
Diries que hi esteu gairebé tots associats, o fa falta que passi alguna cosa perquè els nous comerciants es sumin a vosaltres? Jo diria que hi estem gairebé tots, clar que n'hi ha que són una mica més reticents a entrar-hi, però no fa falta que passi res. És una cosa que va rotant, però no hi ha problemes en aquest sentit.
Quins són els requisits per associar-se en aquesta Unió de Botiguers? És molt fàcil, únicament s'ha d'omplir un butlletí amb les dades, i s'ha de pagar una quota trimestral de 30 euros.
Quines avantatges obté un comerç que hi formi part? S'intenta dinamitzar el comerç, el què passa és que és complicat per manca de mitjans, de diners,... ara intentàvem tirar endavant una revista, però ho hem hagut de deixar. Però hem fet una targeta d'associat, per tal que ens coneguem tots, i la idea és fer-ne una altra pels clients.
Una targeta pels clients? Tenim un conveni amb Caixa de Catalunya, i la idea és que els clients que disposin d'aquesta targeta tinguin una sèrie d'avantatges, com ara descomptes, informació de les ofertes, sorteigs,... avui dia, i amb els temps que corren, costa molt arribar al client final. Trobem que aquesta és una manera més efectiva i personalitzada d'aconseguir-ho. Això ens permetrà crear una base de dades dels nostres clients, i fer-li's arribar la informació que els pot interessar directament a ells.
Amb els temps que corren, com dius tu, us heu plantejat alguna altra iniciativa que us permeti acostar-vos més a la gent de Llavaneres? Molts dels nostres comerços participen a les fires que es fan al poble. Però clar, és difícil. Aquest any, per exemple, no s'ha fet la Fira de Nadal, on hi participàvem. Estem presents a totes les fires que hem pogut.
I suposo que també feu patrocinis en les activitats que s'organitzen al poble, oi? I tant, l'any passat vam patrocinar la Olimpíada que es va fer a Llavaneres, tant a nivell d'Unió de Botiguers com a nivell particular. I també vam ajudar al futbol de veterans amb una sèrie de regals i vals que es van sortejar. Quan ens ho demanen, intentem participar.
Què me'n dius d'alguna iniciativa que faci sortir a les botigues al carrer, com s'ha fet en d'altres pobles? És una bona idea. De fet, l'any passat es va fer una, però hi va haver poca participació per part dels comerciants. Potser no va ser la millor data [es va fer a l'agost], o l'escenari de Ca l'Alfaro no va ser l'idoni. Al botiguer, generalment, li costa sortir de la seva botiga. Jo crec que el lloc ideal per fer-ho hagués estat el carrer de Munt, però hem de tenir en compte que hi ha més comerços a d'altres indrets del poble, n'hi han que estan associats i estan a Sant Pere, d'altres que estan al carrer Masriera,... tampoc ho podíem centrar aquí, era com desplaçar als altres, i tampoc és just.
Creus que és un problema que el territori de Llavaneres estigui una mica dividit? El què és difícil és enllaçar tots els comerços, perquè realment, la zona de Sant Pere per exemple, està lluny del centre, i són 2km. Com ajuntes això amb iniciatives d'aquesta mena? Doncs és complicat, ho és per ajuntar-nos tots i també per acostar-nos a tota la gent del poble.
Tot això ho deveu parlar a la Junta. Qui en forma part i cada quan us veieu? Doncs jo sóc el president, la vicepresidenta és l'Anna Nebot, el secretari en Manel Torres, de tresorer tenim en Rubén Carmona i de vocals en Josep Villanova, en Joan Giralt, i la Teresa Solá. Abans ens veiem una vegada al mes, però el problema era que sempre es deixaven temes pendents de debatre, i per això ara ho fem més sovint: una vegada a la setmana quan hi ha coses que cal parlar, cada dos si és rutinari,...
Com es forma aquesta Junta de la Unió de Botiguers, us oferiu voluntaris o és una tasca que va rotant entre tots els integrants? La veritat és que és difícil formar la Junta, perquè de voluntaris no n'hi ha i a tots ens fa falta temps. A més, és una feina no remunerada que desgasta molt. Fa 2 anys que es van fer unes eleccions, que és quan vaig sortir jo com a president. Anteriorment va estar en Joan Giralt, i en Josep Villanova.
Quins temes soleu tractar? Problemàtiques del poble: carrers, aparcament, futures accions que hauríem de tenir en compte,...
El tema de l'aparcament, de la zona blava, com es va sentir per part dels botiguers? L'aparcament de pagament era una cosa que nosaltres demanàvem. L'aparcament ha de rotar, i si et fan pagar, no deixes el cotxe al mateix lloc durant una setmana: hi ha una mobilitat, que és el què es necessitava. Això ens beneficia als comerços, perquè també hi entren els habitants que no viuen al centre, i que poden venir al centre a comprar.
I ara que l'antic camp de futbol és gratuït, també deu ajudar a que vingui més gent. El què nosaltres proposàvem inicialment i seguim buscant, és un aparcament de pagament, però que permeti als comerciants abonar aquest import als clients, com es fa a molts altres llocs. En el moment d'efectuar una compra, nosaltres els donem un tiquet conforme està pagat. Però no hi ha cap màquina adaptada a aquesta idea encara. De fet tenim un conveni signat, però el tema està aturat.
Ara que treballes i vius al carrer de Munt, que és el què et va convèncer a venir aquí, t'agradaria poder mantenir l'ànima del carrer que vas conèixer des de la Unió de Botiguers? És clar que sí. Un bon projecte seria que l'Ajuntament ens donés subvencions perquè poguéssim arreglar les façanes o les rajoles. Estaríem oberts a fer-ho, però no depèn només de nosaltres. Fer-lo un carrer peatonal va ser un gran encert, i el fet que no et puguis acostar directament amb el cotxe, també ha possibilitat nous serveis dels botiguers, com portar-te la compra a casa. Això ens ha donat més vida.
Sant Andreu de Llavaneres, 3 viles - gener del 2010

El + llegit