Visitants

7 de juliol del 2011

Plantes i flors per combatre la leucèmia

Ja fa més d’una dècada s’organitzen biennalment les Jornades Viridalia, en les que en les que productors de material vegetal del Maresme, entre els qui hi trobem també l’empresa llavanerenca Planteles Lloveras S.L., es troben per mostrar les seves instal·lacions amb la finalitat de compartir experiències i propostes per innovar en el sector amb clients i professionals. “Proposem novetats que creiem que poden tenir sortida en el mercat, fem una exposició de diferents varietats de plantes i demanem als visitants, professionals i clients, que ens valorin els nostres productes”, explica Francesc Colom, responsable tècnic de l’empresa llavanerenca, “el què passa és que totes les mostres que tenim no es poden comercialitzar, perquè són petites quantitats de cada varietat, i al final, són plantes que s’acaben llençant”. En aquesta edició de Viridalia, a Miquel Lloveras va sorgir la iniciativa de convertir cada una de les plantes exposades en una petita ajuda per lluitar contra el càncer. “Una de les nostres treballadores col·labora amb l’associació Llavaneres contra el càncer, i va proposar donar aquestes plantes” explica Colom, “estem molt satisfets perquè hem aconseguit recaptar més de 3.500 euros, que ara es sumaran al què recapti l’associació i es donarà a l’Hospital de Sant Joan de Déu per investigar cures contra el càncer”.


Què havíeu preparat per Viridalia? Dins la nostra producció, treballem per exemple el comportament de varietats dins del nostre clima, les testem per veure si resultarien interessants, i això és el que mostrem en aquestes jornades, amb professionals i amb clients. Aquest any vam preparar una exposició amb més de 400 varietats de plantes, la majoria de flor, però també hortalisses pel balcó, que ara està molt de moda.

Pels horts urbans. Exacte! Teníem, per exemple, tomaqueres de port determinat. Això vol dir que arriba un moment que s’atura el seu creixement d’alçada i continuen produint tomàquets. Ha estat curiós, perquè nosaltres normalment fem el planter i durant aquestes jornades hem pogut veure el format final.

Tot això és el que vau vendre dissabte 11 de juny, en aquestes jornades benèfiques que han donat una sortida a tota la vostra exposició? Totes estaven a la venta amb un preu simbòlic: Lloveras donava la planta, i a més s’oferia una visita per les instal·lacions, uns tallers per infants i una botifarrada dins la finca per tothom qui volgués. Encara en queden algunes, però també és veritat que dies després encara hem rebut visites de persones que volien seguir comprant-ne.

Tot un èxit. Estem molt contents amb el resultat, perquè no sabíem si aconseguiríem que vingués la gent i ho hem aconseguit. Només per la botifarrada vam vendre 82 tiquets, i cal dir que no tothom es va quedar a dinar. També vam muntar inflables, un taller de papiroflèxia i activitats pels més petits.

De quina manera relacioneu el vostre món amb els més petits? Per exemple, els donàvem un tac de planter, i havien de fer la planta, regar-la, els hi ensenyaven com seria aquesta planta més endavant,... és una manera d’acostar la nostra feina als nens i nenes.

I per la resta? Pels adults, oferíem l’oportunitat de veure com treballem. Això ajuda a donar-nos a conèixer, per tal que es vegi que Llavaneres no és un poble dormitori, sinó que també hi han empreses que treballen, i amb un nivell tecnològic molt avançat. Precisament per això també ens agradaria destacar la col·laboració d’altres negocis llavanerencs que van aportar el seu granet de sorra: Excavacions i Transports Jocar, Toquem fusta, Gràfiques Llavaneres, Sileva, Embalatges Vallter, Flora Molí, Flora Ferran, Forn Sant Andreu, Fruites i Verdures Salvador i Tere....

Amb treballadors que també es van sumar a la causa. Doncs sí, estem molt agraïts perquè la gent de la casa va venir a treballar aquell dissabte i van viure l’experiència de tractar amb els clients. Pensa que nosaltres som majoristes i normalment no tenim aquesta oportunitat. Aleshores tothom qui va venir també va tenir l’ocasió de rebre assessorament per part de tots ells, de com cal tractar aquelles plantes perquè durin més, i això s’agraeix. A part, és curiós, perquè no coincidien les nostres percepcions amb les de la gent.

Què vols dir? Les persones agafaven la planta o flor que més els cridava l’atenció, i sovint es tractava de varietats que nosaltres havíem cregut que estaven obsoletes, i d’altres que pensàvem que eren més atractives, no s’agafaven. Això també ens ensenya a nosaltres, que treballem en aquesta línia com deia abans.

Quants diners han donat aquestes jornades? Poc més de 3.500 euros. Aquests diners han anat a parar a l’associació Llavaneres contra el Càncer i es donaran a l’Hospital Sant Joan de Déu per cobrir despeses en la investigació contra la leucèmia. Es sumaran al què recaptin amb altres activitats, com el Festival contra el Càncer que es fa cada any al juliol.

Repetireu? N’estem convençuts. L’experiència ha estat gratificant, tot i que tampoc sabríem com aniria, al final ha estat un èxit. Ara faltarà perfeccionar alguns detalls, com per exemple allargar les jornades a un parell de dies. La qüestió és que la mostra que fem servir d’aquí dos anys tingui una utilitat, i que aquesta utilitat, sigui també per una bona causa.

El + llegit