Visitants

24 d’agost del 2008

La figura de l'autònom


EL CREIXEMENT DELS AUTÒNOMS als nostre mercat s’estanca, tot i que la xifra continua essent elevada en un modus operandi que té tants atributs com perjudicis.

Actualment a Espanya hi han 3.405.406 autònoms registrats, una manera de treballar que té tantes avantatges com inconvenients. Però què el diferència de l’assalariat subordinat?

Quan una empresa contracta un treballador i l’inclou a la seva plantilla, aquest es converteix, automàticament, en un assalariat que cobra cada mes en base al que es fixi a la seva nòmina. Els seus beneficis són el resultat d’una operació de sumes i restes que tots coneixem: un sou base del que s’extreu la seva part proporcional d’Impost de la Renta (IRPF), la seva contribució a la Seguretat Social, etc. Al mateix temps, es té dret a vacances pagades, a cobrar l’atur, a pagues dobles, permissos per paternitat o baixes, a una indemnització en cas d’acomiadament, etc.
Quan una persona treballa per una o diferents empreses pel seu compte, és un autònom. Aquesta figura ha de seguir un procediment diferent alhora de cobrar: la facturació. Quan un treballador es fa independent, factura les seves prestacions amb una altra operació de sumes i restes: l’autònom fixa un preu base, al qual li suma un 16% d’IVA; però també ha de fer la seva contribució a Hisenda, pel que el mateix client li reté un percentatge d’IRPF. Per tant, si el preu de la feina realitzada puja a 100€, més 16€ d’IVA, l’autònom cobrarà 101€ (perquè, en aquest cas, li hem restat els 15€ corresponents a l’IRPF).

Un autònom pot facturar molt en un mes
i no facturar ni un cèntim un altre,
i té poca cobertura social, però té més llibertat

D’altra banda, l’autònom té certa llibertat dins del seu món laboral: s’adapta a les necessitats dels clients, però pot triar el seu horari, les seves vacances, permissos, baixes, etc. L’autònom no té dret a atur, ni té vacances pagades ni pagues dobles: quan deixa de treballar, no cobra. Un autònom pot facturar molt en un mes, i no facturar ni un cèntim un altre, i té poca cobertura social.

OBLIGACIONS I AVANTATGES
Per treballar com autònoms hem d’estar donats d’alta a la Seguretat Social i pagar l’alta de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE). Algunes professions, exigeixen que, a més, s’estigui col·legiat, el que representa un altre pagament mensual.
Un autònom ha de declarar l’Impost del Valor Afegit trimestralment, és a dir, a d’informar cada tres mesos a Hisenda del què ha cobrat d’IVA. També ha de declarar les retencions d’IRPF, segons les quals, Hisenda decidirà si encara deu, o no, diners a l’Estat.
Alhora de passar comptes, però, l’autònom pot desgravar l’IVA de les seves despeses, que en algunes ocasions, poden incloure amb les despeses personals –tot i que sempre han de ser professionals. És a dir, si una persona té el despatx a casa, està pagant l’IVA proporcional a les seves despeses de llum, aigua i electricitat, per tant, aquestes poden desgravar-se, perquè forma part dels costos professionals.
A final d’any, l’autònom farà la declaració de l’IRPF annual, informant a Hisenda del total dels seus ingressos, restant el total de les seves despeses. El resultat, en són els seus beneficis, i com ja sabem, en funció d’aquests haurem de pagar més diners a l’Estat, o rebre’n la diferència.

EL NOU ESTATUT DELS AUTÒNOMS

El nou Estatut aprovat el juliol del 2007, i en vigor des de l’octubre del mateix any, ha tingut en compte la protecció social dels treballadors autònoms. Aquest emplaça al Govern a regular un sistema que cobreixi aquests treballadors en cas de cessació d’activitat, sempre que es garantitzi la seva contribució, la solidaritat i la seva sostenibilitat financera. Amb això, es busca la disposició de l’autònom a cotitzar, per després poder gaudir d’una cobertura social, cosa que fins ara no tenien, a diferència dels treballadors assalariats. Per tant, actualment, si un autònom té la necessitat de demanar la baixa temporal per malaltia, per exemple, té la certesa que la Seguretat Social li garantitzarà d’un mínim mensual.
Una altra novetat és la possibilitat de contractar als fills menors de 30 anys, de manera que pels segons no serà necessari inscriure’s al RETA; tot i això, no seran susceptibles a cobrar els subsidis d’atur. En canvi, els cònjugues, si hauran de continuar amb el procediment tradicional.
Els autònoms, també podran acollir-se als acords d’interès professional sectorial, de la mateixa manera que les empreses amb els seus convenis col·lectius.

S’ESTANCA EL CREIXEMENT D'AUTÒNOMS

Catalunya redueix un 0,2% el seu número de treballadors autònoms donats d’alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), estancament que també han patit altres comunitats com Aragó, Galícia o Navarra.
Segons Lorenzo Amor, president de l’ATA, aquest descens és “un reflex de l’actual crisi econòmica”, tot i que va puntualitzar que és l’únic règim de la Seguretat Social, juntament amb el de la llar, que té “un creixement positiu”. Segons Amor, cal que l’Administració “incentivi el treball autònom” per tal de “frenar les baixes” que s’estan registrant en les activitats dels treballadors per compte propi.
Tot i això, el número d’autònoms a nivell nacional ha crescut un 1,7% el primer trimestre de 2008, en comparació amb l’any anterior, ja que les caigudes es compensen amb les pujades d’altres Comunitats Autònomes.

Illes Balears (+7%)
Ceuta i Melilla (+1,3%)
Extremadura (+0,7%)
Madrid (+0,7%)
Andalusia (+0,3%)
Cantabria (es queda igual)
Castilla La Mancha (-0,1%)
Aragó (-0,2%)
Catalunya (-0,2%)
Castilla y León (-0,4%)
Múrcia (-0,4%)
Astúries (-0,5%)
Canàries (-0,5%)
Comunitat Valenciana (-0,5%)
País Basc (-0,5%)
Galícia (-0,8%)
Navarra (-1,2%)
La Rioja (-1,5%)

L’IRPF I L’IVA DELS AUTÒNOMS

IVA L’autònom està obligat a incloure el 16% d’IVA sempre que facturi a nivell nacional, amb l’excepció de les zones amb règim especial –per exemple, Canàries. En el cas de les despeses suplides amb factures en nom de l’empresa, tampoc es farà imprescindible sumar-hi l’IVA.

IRPF A l’inici de la seva activitat, l’autònom compte amb la possibilitat de retenir únicament el 7% d’IRPF, una ajuda per engegar la seva activitat. Passat un any, ja hauria de retenir el 15%, el percentatge marcat.

EL DICCIONARI

RETA: Règim Especial de Treballadors Autònoms al que s’han de donar d’alta els treballador per compte propi que realitzin una activitat amb fins lucratius de manera continuada, per exemple, el Règim Especial de Treballadors del Mar o el del sector agrari.
ATA: sigles amb les que es coneix la Federació Nacional de Treballadors Autònoms, presidida per Lorenzo Amor.
IAE: Impost d’Activitat Econòmica és un tribut de caràcter local que grava l’exercici d’activitats empresarials.
Trade: nom amb el que es coneix als autònoms econòmicament dependents, és a dir, aquells que tot i estar registrats com autònoms, viuen principalment dels ingressos d’una sola empresa.

‘TRADE’ : aparença i realitat
La figura de l’autònom dependent o trade, s’obté quan una persona treballa únicament per una empresa, sense formar part de la plantilla, és a dir, sense estar assegurat. Hi ha una dependència econòmica, ja que almenys un 75% dels seus ingressos provenen de la mateixa empresa, tot i que es treballa per compte propi. Aparentment és autònom, però es compleixen les característiques professionals d’un subordinat.
Aquesta figura es troba en fase d’investigació, ja que l’empresa s’estalvia els pagaments de Seguretat Social del treballador, i en cas d’interrupció de la relació laboral, aquest queda desemparat econòmicament.

Aparentment és autònom, tot i que s’acompleixen les característiques professionals d’un subordinat

Segons el nou Estatut de Treballadors Autònoms, s’haurà de fer constar un contracte escrit que avalarà a l’autònom en cas d’incompliment del contracte, amb 18 dies retribuïts de vacances i una indemnització per danys i perjudicis.

UNA XIFRA EN AUGMENT
Segons l’informe de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) l’any 2005, a Espanya hi ha hagut un increment progressiu de falsos autònoms en els últims anys.

48,4% són els trade que es concentren a les Illes Baleras, que encapçala la llista de Comunitats Autònomes amb més concentració de falsos autònoms tenint en compte la xifra total per Comunitat.

53% formen part del sector terciari, segons l’informe l’ATA l’any 2005. El perfil predominant de l’autònom dependent és el d’un home d’entre 25 i 44 anys.


Publicat el 24 d'agost de 2008 a El Cèntim, suplement d'economia de L'Avui.

El + llegit