Visitants

13 de maig del 2009

El nou paradigma generacional

“Els joves d'ara ja no són com els d'abans”, va comentar un grup d'aquells que veuen la joventut quan giren el cap enrera. Es parla d'un canvi generacional que porta als d'ara a tenir uns valors diferents. Del típic al tòpic, acaba per sonar l'allò del viure per treballar o el treballar per viure. Que si ara, pels joves, la feina és només un mitjà temporal per guanyar-se la vida, que si tenen altres inquietuds més enllà de créixer professionalment.

Els joves d'avui dia, són més actius. Viatgen més, saben jugar millor les seves cartes, perquè fan el què volen. No s'estan tota la vida dins de la mateixa empresa, trencant-se els ossos per arribar a gerents. Tampoc esperen fer més hores de les que pertoquen per conveni. “Els joves d'ara, no saben el què és treballar”, han arribat a dir. Es treuen una carrera, i a viure el màxim possible sota sostre patern. La resta, arribarà més tard.

Personalment, no n'estic del tot segura que així sigui. Per començar, ara, de carreres, en té tothom, i la feina, és més selectiva -i perquè no dir-ho, la majoria de contractes són paper mullat. Mantenir-se requereix una renovació constant de les nostres habilitats professionals, perquè la tecnologia avança més ràpidament que la societat. Ens agrada viure bé, com a tothom, joves i no tan joves. Viatjar, conèixer i moure'ns pel món, per adherir a les nostres carns el què és l'experiència. Encara tenim somnis, que queden per complir, camins que recórrer.

De debò? Sempre hi ha hagut una distància considerable entre la teoria i la pràctica, i crec que sovint ens deixem emportar pels tòpics. O és que si avui sóc d'esquerres, serà veritat que demà sigui de dretes? De liberal a conservadors, d’hippies a pijos! Treballar sempre s'ha fet necessari per viure, i per viure, cal treballar. Potser ens hauríem de preguntar perquè aquests joves, són com són, i si realment hi ha hagut un canvi en el paradigma generacional.

RACÓ VIU, 3viles - Maig 2009

http://www.3viles.com/3Viles/ARTICLES%20MENSUALS/BF8CB090-2CAD-42D0-878E-FAC6773104E3.html

El + llegit