Visitants

26 de novembre del 2009

Platònic

En els orígens del pensament, hi trobem intel·lectuals i filòsofs de la magnitud de Plató, que van centrar els seus estudis i teories en la creació d’un sistema polític just i equilibrat. La mort del seu mestre, Sòcrates, va ser un dels elements de descontent que va provocar en aquest idealista, la necessitat de reconvertir la política. Però tot i que va mirar amb detall cada un dels àmbits que podien determinar el seu èxit –coneixement, antropologia, relació del poder amb la societat-, el seu treball només va esdevenir una idea intangible, impossible i per tant, utòpica. Un fracàs que avui s’estudia al llibres, i que sense voler, s’ha convertit en un desig atemporal, del qual avui encara podríem aprendre.

Els últims esdeveniments que per desgràcia, estan donant nom als nostres pobles, preocupen de manera descomunal als ciutadans. La corrupció és un fet que, indubtablement, genera certa desconfiança en el sistema, i ens replanteja aquesta necessitat de reconvertir-lo. Hi ha molts aspectes que giren entorn aquestes notícies, com ara si sempre ha existit aquesta corrupció, o si els que ho sabien, resulten còmplices o víctimes d’un plantejament que no deixa treure a la llum les veritats. Segurament, més d’un es pregunta quin seria el mecanisme de control idoni, o si la solució passaria per una democràcia participativa que pugui vigilar els propietaris d’un poder que nosaltres mateixos hem atorgat. Hauríem de poder esdevenir el Plató modern, capaç de posar el dit a l’ull dels qui no mereixen arribar on són, i destapar-los davant la majoria.

Però quan em pregunto quin és aquest sistema ideal, m’adono de nou que es tracta d’una d’aquelles idees intangibles i platòniques, que no té una representació real al món de “les coses físiques". Segurament, també resideix en la nostra ment, i tot i que amb un acte de record i reminiscència arribarien a fer-se patents, molts volen oblidar-la quan es creuen pel camí els interessos personals. De nou, un fracàs absolut del pensament.
Les 3 Viles, Desembre 2009. RACÓ VIU


El + llegit